VUODEN 2024 KESÄRETKI 24.8. LAPUALLE JA SEINÄJOELLE
Pirkkala-seuran vuoden 2024 kesäretken suuntana oli 24.8. Etelä-Pohjanmaa, kohteinamme vahva kulttuuri- ja urheilukaupunki, 14.000 asukkaan Lapua ja maakunnan liikenteellinen ja taloudellinen keskus, lähes 70.000 asukkaan Seinäjoki. Retkeläisiä oli 44 ja meitä suosi mukava kesäsää, kun tihkusade sopivasti lakkasi Lapuaa lähestyessämme. Tankkasimme menomatkalla kahvia/teetä, tuoremehua, vasta leivottuja herkullisia croissantteja ja korvapuusteja Virtain Marttisen Nuorisokeskuksessa, jollaisia on 8 eri puolilla Suomea.
Lapualla kohteenamme oli Kulttuuri- ja yrityskeskus Vanha Paukku , joka on perustettu entisen Lapuan Patruunatehtaan tiloihin. Muistamme v. 1976 Patruunatehtaan lataamon tuhonneen ja 40 tehtaan työntekijää surmanneen räjähdyksen. Tehdas siirrettiin räjähdyksen jälkeen vähitellen Lapuan keskustan ulkopuolelle, kaupunki osti tilat ja paikalle luotiin monipuolinen toiminnallinen keskus, jonka kehitystyö edelleen jatkuu.
Kokoonnuimme Alajoki- saliin, jossa oppaamme Ensio kertoi meille alueen historiasta. Kävimme Patruunatehtaan museossa, Pohjanmaan valokuvakeskuksessa, Lapuan taidemuseossa ja museokaupassa sekä räjähdysonnettomuuden tunnelmallisessa muistokappelissa, jossa ovat räjähdyksessä kuolleiden työntekijöiden kuvat ja tiedot, enkeliveistos ja 40-haarainen kynttelikkö. Söimme maittavan lounaan ravintola Isossa Prässissä, jonka tiloissa aikanaan valmistettiin ammusten kuoria. Tästä on muistona keskellä ravintolatilaa seisova valtavan kokoinen ilmatorjuntatykin kuorien valmistuksessa käytetty prässi.
Seinäjoen ensimmäinen kohteemme oli akateemikko Alvar Aallon suunnittelemien mukaan rakennettu hallinto- ja kulttuurikeskus, Aalto-keskus, joka on yksi Suomen merkittäviä arkkitehtoonisia kokonaisuuksia. Keskus käsittää kuusi rakennusta: Lakeuden ristin, kaupungintalon, kaupunginkirjasto-maakuntakirjaston, seurakuntakeskuksen, valtion virastotalon ja teatteritalon. Tutustuimme Lakeuden ristiin, kaupungintaloon, teatteritaloon sekä Aallon kirjaston lähelle, tätä tyyliltään myötäillen, myöhemmin rakennettuun hienoon Apila-kirjastoon. Se on yhdistetty maanalaisella käytävällä vanhaan kirjastorakennukseen. Lakeuden ristin kellotornin korkeus on 65 metriä ja alttari on 60 cm. ulko- ovea alempana. Sama maaston muoto jatkuu myös pihalla.
Törnävän sairaalamuseossa esiteltiin suomalaisen mielenterveyden laitoshoidossa käytettyjä keinoja: makuuhoitoa, lakanakylpyjä, kylpyhoitoa, insuliinishokkeja ja sähköshokkeja. Näitä ei viimeksi mainittua lukuun ottamatta enää käytetä, mutta samoja muotoja löytyy nykyisin fysioterapiassa, jopa kauneudenhoidossa. Saimme tietoa myös mm. työterapian kehittymisestä, lastensairauksien hoidosta, kirurgiasta, toimistotekniikan kehittymisestä sekä hoitajien ja muun henkilökunnan elämästä vuosikymmeniä sitten. Kokoonnuimme ryhmäkuvaan talon edustalle.
Kotimatkalla Pirkkalaan pysähdyimme kahville ja ostoksille Jalasjärven Juustoportille. Kotona olimme 13 tunnin matkailun jälkeen klo 20.30 monta kokemusta rikkaampina. Pitkä ja raskas, mutta mielenkiintoinen retki, totesi joku varmaan monen muunkin tuntemuksia. Erityiskiitos hovivalokuvaajallemme Pentille, jonka hienoja otoksia on tämän kertomuksen kuvituksena. Ensi kesänä retkeilemme todennäköisesti taas. Tehkää ehdotuksia sopivista kohteista.
Matkaterveisin
Matti